Meninger

Forkynning i fleisen

Kai Westergaard      |      26/09/2022

Staten sluttet å gi protestantisk kristendom juridisk særstilling, derfor bør kristendommen heller ikke få kulturell særstilling på statskanalen.   

Av Paul Omar Lervåg, skribent

Hva er årsaken til at NRK velger å prioritere ett livssyn fremfor alle andre? Er det fordi noen i ledelse har en spesiell tilknytning, fordi noen har gode kontakter, fordi det var lettest slik? Eller kan det være så enkelt at noen ikke tenkte på at samfunnet har blitt mer mangfoldig?

Det er uansett vanskelig å vite årsaken, men konsekvensene ser vi likevel.

Til tross for at det er mange gode grunner til å la være har NRK likevel bestemt seg for å prioritere protestantisk kristendom over alle andre former for kristendom, eller andre livssyn og religioner for den saks skyld. Det viser hvor fullstendig avkappa NRKs kulturelle radar egentlig er. I hvert fall når det kommer til religion og livssyn.

Kristen særstilling til tross for at flesteparten ikke er særlig kristne
Den riktige og nøytrale avgjørelsen, ville vært å enten ikke ha religiøs forkynnelse på TV overhode, eller å ha forkynning for absolutt alle religioner på NRK. NRK valgte ingen av delene.

NRK valgte å gi kristendommen særstilling atter en gang, selv i en tid der flertallet ikke er kristne, ikke-troende, eller annerledes troende. I tillegg i en tid der vi lever i et mer pluralistisk samfunn enn noen gang i norgeshistorien.

Ikke minst, vi har ikke lenger en statskirke. Derfor gir det ikke mening at én religiøs institusjon skal få en særstilling over en annen institusjon. Staten sluttet å gi protestantisk kristendom juridisk særstilling (selv om visse privilegier henger igjen), derfor bør kristendommen heller ikke få kulturell særstilling på statskanalen.

Jeg ser heller på maling av sommerhus
Ha gjerne programmer som forteller om ulik religiøs praksis. Uansett om dette måtte være kristendom, islam, jødedom, hinduisme eller buddhisme, vis gjerne fram, men ikke gi et bestemt livssyn særstilling.

Vi har på en annen side, ingen nytte av en ensidig og ukritisk dekning av kristendommen på TV.

Det er prinsipielt helt feil å vise gudstjenester på TV. Flertallet ønsker seg ikke dette tilbudet. Hvis de skal lage mer sakte-TV i Norge, ser jeg heller på maling av sommerhus – minutt for minutt.

Gufs fra fortiden
Jeg gikk ut av Smiths Venner for å slippe forkynning av kristendom rett i fleisen, og nå risikerer jeg å få det tredd nedover hodet av statskanalen, som jeg og vi alle betaler skatt for.

Det er et gufs fra fortiden jeg ikke setter pris på overhodet!

Jeg blir både opprørt og sint! Ikke bare på mine egne vegne, men på vegne av alle innbyggere i Norge med et annet livssyn, som nå blir behandlet som annenrangsborgere av NRK!

Humanister som vil få vise fram sitt livssyn? Bare glem det? Muslimer, jøder, hinduister og buddhister som ønsker å vise fram sin religion? Bare glem det, sier NRK!

Her er det kristendommen, altså protestantisk kristendom som gjelder. For jaggu, denne avgjørelsen diskriminerer også koptiske kristne, katolske kristne og ortodokse kristne også!