Fra redaksjonen, Ukategorisert

Uke 17. Spørsmål

Hans Olav Arnesen      |      22/04/2013

LitebildeavHans.JPG

Den 15 april 2013 ble USA igjen rammet av terror. Som ved de langt mer omfattende angrepene for snart tolv år siden var det islamister som stod bak. Men der stopper likhetene. Mens de tiltenkte målene i 2001 var symbolene USAs militære, økonomiske og politiske makt, representert ved Pentagon, World Tade Center og Det hvite hus, var det den jevne, sivile amerikaner som var målet for bombene under Boston-maraton.

En annen vesentlig forskjell er at  denne gangen kom de islamistiske terroristene innenfra, ikke fra Midtøsten. De to unge brødrene Tsarnaev kom til USA i 2002, året etter 11.9-angrepene. Amerikanerne er ikke ukjente med hjemmeavlede terrorister, men de pleier å tilhøre den ekstreme høyresiden hvor en paranoid skepsis til myndighetene er utbredt. Brødrene Tsarnaev hadde derimot alle grunner til å være takknemlig ovenfor amerikanske myndigheter. De fikk asyl og beskyttelse mot påstått forfølgelse. Alle muligheter stod åpne for dem i det nye landet, og eldstemann, Tamerlane, hadde inntil nylig en lovende boksekarriere i sikte, mens yngstemann var bryter og hadde fått et kommunalt stipend som gjorde det mulig for ham å studere.

I forbindelse med lanseringen av sin nye bok forrige uke stilte Anders Behring Breiviks advokat, Geir Lippestad, spørsmålet om hvordan en norsk gutt, med oppvekst i Norge, kunne utføre de grufulle 22.7-handlingene? Det spørsmålet må amerikanerne nå stille seg om de to tilsynelatende integrerte brødrene Tsarnaev. Noen få radikaliserende år var alt som trengtes for å gjøre en “engel”, som brødrenes far kalte sin yngste sønn, til et “monster”.

Norsk presse bør derimot kanskje stille seg et spørsmål om sine prioriteringer. Nyheter om Boston-angrepet måtte nemlig konkurrere med tenåringsidolet Justin Biebers Oslo-besøk. Og inntil han forlot hovedstaden var det liten tvil om hvilken begivenhet det var viktigst å dekke. Humorprogrammet Anne Kat laget et innslag hvor norske jenter demonstrerte hvor langt de var villig til å gå for å få tak i billetter til Bieber-konserten ved å konvertere til islam. Innslaget har gått verden rundt og høstet mye kritikk, men det demonstrerer utvilsomt godt hvor hysterisk Bieber-dyrkelsen er. Men har ikke mediene en svært stor del av fortjenesten for å ha skapt dette hysteriet?