Aktuelt

Middelaldersk pilegrimsutsendelse

Hans Olav Arnesen      |      16/06/2013

Denne helgen har det blitt blåst liv en lang rekke tradisjoner fra katolsk tid i Oslo. På lørdagen kjempet riddere mot hverandre i turnering.  På søndagen ble det avholdt pilegrimsgudstjeneste i ruinene av Mariakirken i Middelalderparken. 

Tekst: Hans Olav Arnesen Foto: Liv da Silva Holmesland

Kanskje deler de mange frivillige som i disse dager driver Middelalderfestivalen i Oslo en slags historisk nostalgi med pilegrimene som i disse dager vandrer pilegrimsledene mot Nidaros? Denne søndagen krysset ihvertfall disse interessene hverandre da en utendørs pilegrimsgudstjeneste ble arrangert i ruinene av den gamle Mariakirken, midt under den årlige Middelalderfestivalen.

P1040077

Stor kontrast denne helgen. Det gamle Oslo våkner til liv under Middelalderfestivalen, men i bakgrunnen ruver de nymotens strekkodebyggene.

Det er ikke mye som ennå står av middelalderbygg i Gamlebyen, men ruinene har blitt ivaretatt. Blant annet i Middelalderparken hvor man langs et kunstig vannspeil kan nyte sommerdagene blant ruinene av Maria- og Clemenskirken. Roen som vanligvis hersker i parken står i slående kontrast til motorveiene som omkranser det vesle grøntområdet på to kanter. Heller ikke de hypermoderne strekkodebyggene som ruver i Bjørvika ser verken harmoniske eller middelalderske ut.

P1040070

Morthen Sørlie

Der hvor Mariakirken stod er det gjort klar til gudstjeneste. Morthen Sørlie leder den luftige gudstjenesten, ikledd bokstavelig talt flagrende gevanter. Innledningsvis kan han fortelle at friluftsgudstjenesten er et samarbeid mellom alle kirkene i Gamle Oslo; Grønland, Tøyen, Gamlebyen, Kampen og Vålerenga, såvel som Middelalderfestivalen. Selv om gudstjenestene så langt har blitt avholdt litt sporadisk er det, ifølge Sørlie, et mål å gjøre dem til et årlig innslag.

P1040053

Pilegrimene før utsendelse.

Hele gudstjenesten har et middelaldersk preg. Også  salmene, sunget av Grønland kammerkor, stammer fra denne epoken. Midtveis i gudstjenesten er det tid for  velsignelse og utsendelse av pilegrimene. Noen av dem har vandret helt siden 5. mai. Helt fra Hamburg. Andre begynner ferden sin denne søndagen. Enkelte akter å gå hele veien til Trondheim, mens andre kun vil vandre et stykke. Noen bare en dagsmarsj.

P1040082

Arne Rustad prøver seg på en dagsmarsj først.

Det er store aldersforskjeller blant pilegrimene. Blant den litt eldre garden finner vi Arne Rustad. Det var nysgjerrigheten som drev Rustad til å prøve seg på pilegrimsferden. Han tenker at han i første omgang vil gå en dagsmarsj. Kanskje mindre, dersom det viser seg å bli tungt.

P1040091

Steinar Pettersen mener pilegrimsferden handler om religion, natur og ikke minst fellesskap.

Steinar Pettersen bor i Tyskland, men har bånd også til Norge. Under gudstjenesten stod han for en av tektslesningene på tysk. Pettersen er også aktiv i pilegrimsmiljøet i Tyskland. Der har han forsøkt å spre bevisstheten om  de nordlige pilegrimsledene til Nidaros som et alternativ til de mer kjente søreuropeiske pilegrimsrutene, eksempelvis til Santiago de Compostela.

Pettersen kunne fortelle at de tyske pilegrimene som begynte ferden i Hamburg ble sendt avgårde av 150 000 mennesker under kirkedagene i begynnelsen av mai. Det var mektig. Selv begynte han ferden i Danmark og har vandret i to uker.

På spørsmål om hvorfor han går pilegrimsferden svarer han at motivet dels er religiøst, men det handler også om å finne tid til seg selv, samt å nyte og respektere naturen. Ikke minst handler det om fellesskap, mener Pettersen.

“Når man får oppleve dette sammen med andre  kan man føle at det finnes noe mer mellom himmel og jord enn bare jobb og penger.”

Et stykke igjen til Trondheim.

Et stykke igjen til Trondheim.

Lenker: 

 , , ,