Aktuelt

Antimuslimske heksebesvergelser

Hans Olav Arnesen      |      26/03/2013

Heksen har fått rehabilitert sitt rykte i moderne tid. Ber man noen tenke på en heks i dag er det ikke mange som forestiller seg en ondsinnet kvinne som bruker sort magi og kaster forbannelser. Men i hvert fall én kvinne utfordrer våre forestillinger om den snille, moderne heksen med sin bruk av antimuslimske besvergelser. 


Av Hans Olav Arnesen

Francisco_de_Goya_y_Lucientes_-_Witches_Sabbath_-_Google_Art_Project

«Heksesabbaten» av Francisco de Goya. Illustrasjon: Wikimedia Commons.

Maleficium, magi som brukes til å volde skade på mennesker, dyr eller eiendom, var lenge en skremmende realitet i europeeres bevissthet. Denne formen for magi kunne forklare mange ellers uforståelige hendelser. Det har bredt seg en forestilling om at bruken av magi i den hensikt å volde skade kun var en unnskyldning som ble brukt for å forfølge kloke koner, eller trakassere enker og andre svake elementer i samfunnet. Enkelte, slik som Nils Gilje, har utfordret denne tanken. Han har spekulert i hvorvidt noen av heksene som ble dømt for bruk av skadelig magi enten så på seg selv som hekser, eller i det minste så seg tjent med at andre betraktet dem som det.

I en tid hvor de færreste tror på magiens kraft har det kanskje ikke lenger den noen hensikt å fremstå som heks. Ingen lar seg vel lenger skremme av besvergelser lenger. Eller?

Manglende tro på trolldom stopper i hvert fall ikke en kvinnelig antimuslim fra å bruke en besvergelse mot to muslimske samfunnsdebattanter, Yousef  Bartho Assidiq og Shoaib Sultan. Kvinnen, som er aktiv på antimuslimske nettsider, fremkaller sin sjamanistiske, åndelige «protekteurs» side når hun kaster forbannelsen. Selve formelen er laget dels på rim, og truer de to mennene med å miste alt de har kjært.  Den kan leses i skjermdumpen under.

heksebesvergelse

Hva tenkte Shoaib Sultan da han fikk se denne heksebesvergelsen hvor han ble nevnt ved navn?

– Man kan jo egentlig nesten bare le av det, men jeg må si at jeg synes igrunn det er litt trist, for denne personen må jo være full av hat. Det kan umulig være noe særlig godt.

Har Sultan opplevd noe lignende tidligere?

Jeg har fått meldinger om at jeg skal brenne i det hinsidige av både ekstreme muslimer og ekstreme kristne som hater muslimer. Men det er en første fra en «heks».

Vi har også spurt Yousef Assidiq hva han tenkte da han først leste kommentaren:

– Helt ærlig? Jeg tenkte det hadde rablet helt. Men det er jo alltid litt kjedelig med sånne truende meldinger, man vet jo aldri sinnslaget til de som kommer med dem, enten de er friske eller har noe underliggende årsaker.

– Jeg valgte allikevel å fnyse av den og se den i et humoristisk perspektiv. Så for meg sketsjen i hodet og det var faktisk ganske morsomt

Besvergelsen har tydeligvis  ikke skremt  Assidiq. Kanskje blir man litt mindre skvetten etter å ha hatt en ilsint Arfan Bhatti på døren ved flere anledninger?

Religioner.no lenker: 

 

 , , , , , , , ,

Responses

 1. Operasjon Askeladd - trolljegere på Facebook | Religioner.no says:

  juni 14th, 2013 at 10:29 (#)

  […] Antimuslimske heksebesvergelser […]

 2. Hijab er mitt valg og min rett | Religioner.no says:

  juli 25th, 2013 at 12:02 (#)

  […] Antimuslimske heksebesvergelser. […]

 3. Hekser, hedninger og høyfjell | says:

  oktober 12th, 2013 at 19:07 (#)

  […] Antimuslimske heksebesvergelser […]

 4. Det gode samarbeidet | says:

  januar 2nd, 2014 at 20:14 (#)

  […] Antimuslimske heksebesvergelser […]

 5. Ramadanlivet | says:

  juli 14th, 2014 at 21:44 (#)

  […] Antimuslimske heksebesvergelser […]

 6. Snart ramadan – jippi! | says:

  august 24th, 2014 at 19:17 (#)

  […] Antimuslimske heksebesvergelser […]

 7. Jihad | says:

  desember 19th, 2014 at 16:44 (#)

  […] Antimuslimske heksebesvergelser […]

 8. Ordførersynd | says:

  september 21st, 2015 at 22:39 (#)

  […] Antimuslimske heksebesvergelser […]

 9. Radikaliseringskonferansen 2013 | says:

  november 23rd, 2015 at 04:11 (#)

  […] Antimuslimske heksebesvergelser […]

Leave a Response