Aktuelt

Ble kristenkjendis over natten

Hans Olav Arnesen      |      23/03/2015

Da Lill May Vestly holdt sin første tale på Oslo Symposium i 2013 ble hun et kjent og ettertraktet navn i kristne miljøer over hele landet. To år senere er hun tilbake. Like skarp, men mange erfaringer rikere. 

Tekst og foto av Hans Olav Arnesen

Oslo symposium 2015 (88)_picmonkeyed

Lill May Vestly og Knut Arild Hareide bak kulissene på Oslo Symposium

Sex – en bryllupsgave fra Gud

Til lyden av Tina Turners “You´re simply the best” entret Lill May Vestly scenen på Oslo Symposium. I foredraget angrep hun det hun kalte ekstremfeminismen som ønsker å utviske kjønnsforskjellene. I følge Vestly er imidlertid kjønnsforskjellene gudeskapt. Mann og kvinne er og blir ulike, og det er en velsignelse for dem begge da de er skapt for å utfylle hverandre gjennom ekteskapet. Og som bryllupsgave har Gud gitt dem sex, kunne Vestly fortelle forsamlingen.

Omsvermet

I konferansesalen på Oslo Symposium var Lill May Vestly omsvermet av beundrere som gjerne ville få en prat med den stolte likestillingstradisjonalisten. Flere av dem påpekte at hun burde gjøre karriere i politikken. Er det noe Lill May har overveid?

– Jeg har stadig vekk fått spørsmål om dette. Noen ganger fra høyeste hold, med tilbud om å bli politisk rådgiver for folk man ser på TV. Men da hadde jeg måtte velge bort familie. Det handler om å leve som man lærer.

Siden forrige symposium har imidlertid barna blitt eldre, og i dag ville det ikke vært like utfordrende å kombinere rollen som mor med et politisk verv, forteller Vestly. Prioriteringen av familien var uansett ikke det eneste som hindret Vestly fra å forfølge en politisk løpebane.

– Familiære hensyn er det ene, men jeg tok også et valg på ikke å bli partipolitisk. Jeg hater tankekontroll. Det å bli puttet i boks. Dessuten tror jeg debatten er best tjent med at min tunge er fri.

Er det tanken på å eventuelt måtte stemme mot sin egen overbevisning som skremmer henne?

– Jeg hadde ikke taklet å følge partilinjen i et spørsmål jeg ikke er enig i. Ellers elsker jeg frihet og muligheten til å boltre meg intellektuelt.

Og, legger hun til:

– Jeg synes partipolitikere ofte blir veldig kjedelige. Det er ofte hakk i plata.

Oslo symposium 2015 (33) (1)

Lill May Vestly fra talerstolen på Oslo Symposium.

Helt vilt å bli kristen

Vestly forteller at det var en ganske dramatisk overgang da hun med ett entret den nasjonale kristenscenen med sitt innlegg på Oslo Symposium i 2013.

– Da ble jeg en nasjonal kristenkjendis over natten. Plutselig ble jeg den helten! Jeg tenkte at slik er det sikkert å bli kristen, og sa til andre at de burde bli kristne. For det er helt vilt!

Helt fremmed for å engasjere seg i politikken er hun imidlertid ikke. Bare fristelsen blir stor nok.

– Jeg har en hemmelig plan om å bli hentet rett inn til jobben som barne- og familieminister, sier Vestly litt spøkefullt.

Vestly er utvilsomt en politisk engasjert kvinne, men det betyr ikke at hun sitter limt til fjernsynet under valgkampdebattene.

– Jeg følger ikke med på partipolitikken og foretrekker å tenke mer prinsipielt.

Er du i tvil? Spør Gud

Vestly påpeker at dette sikkert kan virke rart for mange, men som hun sier:

– Jeg pleier å ta ukonvensjonelle valg og velge min egen vei, men målene mine pleier jeg å nå.

Når hun er i tvil, vet hun hvem hun skal spørre om råd.

– Og så pleier jeg å rådføre meg med Gud.

Vestly forteller at hun etter å ha blitt kristen lærte om såkalte ferdiglagte gjerninger. Det vil si at Gud alt har gjort stien hennes klar for henne, og alt hun trenger å gjøre er å følge den.

– Tenk at Gud har en plan for meg!

Vestly forteller at hun har et like avslappet forhold til det å holde seg oppdatert på kristne nyheter som til partipolitikken.

– Kristne medier leser jeg heller ikke. Jeg må prioritere, og har valgt å fokusere på hjemmet, forteller hun og legger til:

– Dessuten hadde jeg lyst til å bli kjent med Gud alene.

Te og sjelesorg

Ønsket om å bli kjent med Gud på et personlig plan, i hvert fall innledningsvis, er også grunnen til at Vestly har latt være å studere teologi, forteller hun.

– Men jeg har gått på fredagsbibelskole. Hver fredag i ett år. Og jeg har gått til en sjelesørger.

Er det skummelt å ha noe så intimt som en sjelesørger?

– Nei, ler Vestly. – Vi sitter foran peisen med en kopp te, forklarer Vestly som forteller at hun ofte har åndelige erfaringer i forbindelse med sjelesorg.

Profetier og kunnskapsord

Åndelige erfaringer har Vestly opplevd rikelig med etter sin omvendelse. Noen av dem ganske dramatiske.

– Jeg har fått mye indre helbredelse og jeg ser jevnlig bilder.  Det gjør jeg alltid i sjelesorg.

Bilder?

– Ja, og noen ganger ser jeg setninger som står skrevet i luften.

Disse setningene forteller Vestly om ting hun ellers ikke ville hatt noen forutsetning til å kjenne til. Noen ganger blir hun også skjenket profetier.

Er disse konkrete spådommer?

– Ja, om mitt virke og om ulike relasjoner til mennesker jeg kjenner. I blant mottar jeg også kunnskapsord om andre. Jeg bare vet ting om dem.

Pleier du å fortelle dem det gjelder om dette?

– Ja. De blir like forskrekket som meg.

Vestly er ikke en av dem som holdt sitt innlegg for så å haste videre. Hun ble værende for å få med seg alle de andre talerne på konferansen og har også tenkt til å få med seg dag to av arrangementet. Hun er heller ikke i tvil om hvilken annen taler hun har størst sans for.

– Hanne Nabintu Herland. Hun er så rå! Hun er mitt største forbilde.

Les Vestlys spalteinnlegg her på Religioner.no: 

Hør Vestlys innlegg på Oslo Symposium i 2013 og 2015: 

 

 , , , ,