Aktuelt

Britiske berømtheter konverterer

Religioner       |      03/11/2010

Kjente briter blir ikke ved sin religiøse lest. 

Av Hans Olav Arnesen

Tony Blair. foto. Remy Steinegger. wikimedia commons.

Tony Blair. Foto: Remy Steinegger – Wikimedia Commons.

Da paven besøkte Storbritannia i høst ble han møtt med mengder av hissige demonstranter. Nyateister som Christopher Hitchens, og mennesker som ønsket å vise sin forakt over de mange overgrepsskandalene som har rystet katolske menigheter verden over, møtte mannsterke frem.

Kanskje var det likevel en annen gruppe som hadde mest å frykte ved pavens besøk? Den anglikanske kirke er svært lik den katolske, og liturgien er nærmest identisk. Nå som de gamle, politiske motforestillingene mot “papismen” har falt bort er det mange anglikanere som ikke lenger ser noen hensikt i tilhøre en kirke som fremstår som en katolisisme-light. Særlig ettersom Den anglikanske kirke har blitt så liberal at den etter manges oppfatning har mistet all moralsk substans.

Den hittil mest berømte anglikaneren som har konvertert til katolisismen er utvilsomt tidligere statsminister, Tony Blair. For Blair var kan hende ikke skrittet fra anglikanismen til katolisismen så stor, ettersom hans kone Cherie, allerede var katolikk, dog med visse alternativreligiøse tilbøyeligheter.

En enda større trussel mot anglikanerne er kanskje likevel geistlige avhoppere. Det er nemlig ikke bare leganglikanere som konverterer til katolisismen. En rekke biskoper og prester har rystet Den anglikanske kirke ved å konvertere til denominasjonen som var dominerende i England inntil Henrik 8`s ønske om å gifte seg på nytt ledet til protestantismens gjennombrudd i landet. Blant annet har beslutningen om å ordinere kvinner som prester ført til reaksjoner fra mange, mer konservative anglikanere, og man bruker sterke ord for å beskrive beslutningsprosessen i denne saken. Blant annet hevder biskop John Broadhurst at Den store synoden, som utgjør det besluttende organet i kirken, er fascistisk i sin behandling av meningsmotstandere.

Tony Blair er ikke den eneste i sin familie som har valgt å konvertere. Den tidligere statsministeren har tidligere uttalt at hans bønner og kristne tro var med på å overbevise ham om at hans beslutning om å invadere Irak var rett. Nå får han en muslim i familien som har et nokså annet syn på irakspørsmålet. Hans svigerinne, Lauren Booth konverterte nylig til islam etter en meget sterk åndelig opplevelse i Iran. Den ivrige proselytten har sluttet å spise gris og har fullstendig mistet sin gamle tørst etter alkohol.

Hun vil ikke engang utelukke at hun kanskje kommer til å iføre seg burka. “‘Who knows where my spiritual journey will take me?’” sier hun ifølge Mail Online. Lauren Booth har allerede markert seg som en skarp kritiker av sin svoger, og skrev blant annet et åpent brev til ham på Al Quds dagen i Iran, en solidaritetsmarkering for det palestinske folk. Selv om hun kritiserer sin svoger politisk hevder hun at de omgås helt fint i det private.

Etter at Tony Blair avtrådte som statsminister har han hatt mulighet til å fortelle mer fritt om sin sterke religiøse overbevisning. Kritikken fra Lauren Booth og andre tar han med stoisk ro. Ifølge Blair vil Gud dømme hvorvidt det var rett å invadere Irak eller ikke.

 

779px-Niqab

Er det slik vi en dag vil se Laureen Booth? Wikimedia Commons.

 

 , , , , ,