Aktuelt

Ikke i islams navn!

Hans Olav Arnesen      |      26/08/2014


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/religion/public_html/wp-content/plugins/jetpack/modules/shortcodes/slideshow.php on line 142

Under gårsdagens demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah viste det muslimske Norge at de ikke godtar ekstremisme av noe slag. Aller minst i egne rekker. 

Av Hans Olav Arnesen

Demonstrasjon i Oslo mot IS og Profetens Ummah. 25.8.2014. Foto. Hans Olav Arnesen (99)

Fem unge muslimer hadde fått nok. Av Den islamske statens grusomheter. Og av at Profetens Ummah hevder at dette er i tråd med islam, og at alle “ekte” muslimer støtter IS.

Resultatet ble en demonstrasjon hvor nesten alle muslimske organisasjoner og talspersoner deltok. Såvel som Den norske kirke, regjeringen og stortingspolitikere.

Protesten begynte på Grønland Torg. En av dem som skulle holde et innlegg var Yousef Assidiq. Tidligere på dagen hadde han og hans mor støtt på et medlem av Profetens Ummah som hadde spyttet etter dem. Det hadde ingen annen effekt enn å ytterligere motivere Assidiq.

Religioner.no traff ham like før demonstrasjonen. Da var torget alt fullt av forventningsfulle folk. Også han var spent på hvordan arrangementet ville forløpe seg, men mente det allerede var en suksess ettersom de hadde vist at de stod opp imot Profetens Ummah.

– Dette er første gang muslimer demonstrerer mot sine egne, derfor er jeg litt spent.

Tror du det kommer flere slike arrangementer?

– Jeg håper det. Det er veldig positivt.

Kan man kalle dette for norske muslimers rosetog?

– Ja, det vil jeg faktisk si. De (Profetens Umma – red.anm.) har fremstilt seg selv som om de snakker for alle muslimer. Nå tar vi et oppgjør med det. Vi tar gatene tilbake, og det synes jeg er så inmari fint.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Kampvilje og humor

Yousef Gilani var en av de fem initiativtakerne, og ledet demonstrasjonen. Han holdt dessuten selv en appell.

“Vi aksepterer ikke terrorisme i religionens navn”, var budskapet hans.

Da det ble Assidiqs tur holdt han en ildfull appell hvor han til stor jubel utbrøt: “Nei til ekstremisme, uansett hvor det kommer fra!”

Mohammad Abu-Bakar Al-Siddiq, som kommer fra samme moské som Assidiq, holdt også en kamptale. Men den inneholdt vel så mye selvransakelse og fokus på hver enkelt muslims ansvar, som den rommet angrep på IS og Profetens Ummah. Kampen mot ekstremisme må utkjempes av den enkelte muslim, hver dag.

“Det holder ikke å være her i dag, og ta noen selfies for å vise at vi har vært her.

Sylo Taraku fra LIM, mente nordmenn hadde håndtert 22.7. på en god måte. Nå var det på tide å ta et oppgjør med muslimsk ekstremisme.

“La oss bekjempe islamistiske holdninger slik vi bekjemper holdningene til rasister og nazister!”

Også bloggeren Ann Elin Ayah pekte på 22.7. Hun hadde ikke lyst til å stå der, forklarte hun, for å ta avstand fra noe hun eller andre muslimer ikke identifiserte seg med, men:

“Vi har ikke noe valg. Eller så kan vi få et 22. juli igjen. Den gang stod vi sammen i etterkant. Denne gangen må vi stå sammen i forkant.”

Norsksomalieren Bhase Musse valgte å bruke humor som våpen. Han pekte på at det var om lag like mange frisører på Grønland, og at guttene i Profetens Ummah burde komme å få seg en klipp. Da ville de tilfredsstille hygienekravene for å jobbe på restaurant, slik sikkert mange av dem hadde lyst til.

Etter appellene på Grønland Torg var det tid for demonstrasjonstoget som gikk opp til Stortinget via Jernbanetorget.

Demonstrasjon i Oslo mot IS og Profetens Ummah. 25.8.2014. Foto. Hans Olav Arnesen (268)

Sterkt budskap til IS og deres norske støttespillere.

Antiekstremistiske brøl fra Løvebakken

Ved Stortinget ble det tid for flere appeller. Blant annet fra en av de fem initiativtakerne, Faten Mahdi Al-Hussein.

“Ubaydullah misbruker ytringsfriheten sin i Norge. Han forteller ikke annet enn løgn”.

Hun advarte om at dersom Norge lar mennesker med samme ideologi som IS være i Norge skulle man ikke se bort i fra at det neste gang er vi i Norge som må flykte fra våre hjem.

“De vil ødelegge vårt vakre Norge”, sa Al-Hussein, som foretrakk å kalle Profetens Ummah for Djevelens Ummah.

Ved siden av flere muslimske talsmenn var også Den norske kirke representert ved fungerende biskop i Oslo Anne May Grasaas.

“Vi står sammen mot terror, vi står sammen for fred”, var hennes budskap.

Det politiske Norge var godt representert. Alle partilederne var tilstede, og hele Stortingets presidentskap. Erna Solberg, Abid Raja og Jonas Gahr Støre holdt appeller.

Den meste “politiske” talen ble likevel kanskje holdt av leder for Islamsk Råd Norge, Methab Afsar. Han og Islamsk Råd Norge har fått mye kritikk for at de ikke tar tilstrekkelig tydelig avstand fra Profetens Ummah. Afsar forsvarte IRNs fremgangsmåte ovenfor medlemmene av Profetens Ummah, som de holder kontakten med.

“Vi mener det er mulig å snu mennesker. Vi mener det er mulig å redde mennesker. Vi gir ikke opp!”

Han trakk også frem eksempler på at muslimer blir diskriminert av etniske nordmenn, og at også dette er noe man må ta tak i. Det var han forøvrig alene om å gjøre. Alle de andre appellene var rettet utelukkende mot Profetens Ummah og IS.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 Religioner.no lenker: 

 

 , , , , , ,