Mat

Matzah – Troens brød

religioner      |      04/02/2016

Paret bak den stadig mer populære matbloggen Nasjonalgastro har et noe uvanlig slagord: “Vi vet ikke hva vi gjør!” Ettersom de begge har studert religionshistorie er det likevel grunn til å tro at de vet hva de holder på med når de svarer på vår utfordring om å lage en rett basert på religiøs høytidsmat.

Av Kristoffer Kaayne Kaalsaas og Anniken Thue

Slik så det ut ved et jødisk sedermåltid i Ukraina i det nittende århundret - Wikimedia Commons.

Slik så det ut ved et jødisk sedermåltid i Ukraina i det nittende århundret – Wikimedia Commons.

Matzah er et brød med dyp religiøs forankring. Det har vært en del av jødisk tradisjon siden jødedommens begynnelse. I dag spises brødet under seder, festen som innleder pesach. Brødet inneholder veldig lite næring og er ifølge jødisk historie det eneste deres forfedre hadde å spise på syv dager, da de emigrerte fra Egypt. Derfor er tro en av hovedingrediensene som holdt folket gående under utvandringen.

Grunnen til at brødet er flatt er at de ikke hadde tid til å la det heve da de raskt måtte forlate Egypt. I dag bakes brødet fort da heveprosessen i brød starter i løpet av 18 minutter etter at fuktigheten er tilsatt det tørre. Man bruker gaffel til å prikke brødet før steking for å unngå luftbobler og hevelser. Det er viktig at det holder seg flatt og at man ikke bruker andre ingredienser i forbindelse med seder. Brødet, med sine få ingredienser, er også en påminnelse om å være ydmyk, samtidig som det symboliserer frihet.

matz1-1960760-9-1454448250682

Dårlig prikkearbeid, Anniken. Masse bobler i kantene her.

Ingredienser

 1. Mel (Hvete, spelt, bygg, rug eller havre)
 2. Vann
 3. Salt (Kosher)
 4. Olje hvis du vil

Fremgangsmåte

 1. Sett ovnen på 245 grader med brett eller pizzasten i.
 2. Ha mel og salt i en bolle
 3. Ha i vann og rør sammen til en deig
 4. Legg deigen på en flate med mel og del den i 8 like store deler
 5. Rull små boller og kjevle ut én og én
 6. Prikk små hull med en gaffel.
 7. Legg på den glovarme plata
 8. Stek i 2 min på hver side
 9. Avkjøl på rist

spisematz-1960760-12-1454528786585

Jeg tenker: Søren klype! Dette må være tidenes styggeste flatbrød. Forhåpentligvis ser alle på meg og legger ikke merke til at jeg brukte litt vel mye mel da jeg skulle kjevle ut brødene, som forsåvidt bare klistret seg til kjevla sånn at jeg endte med å presse de flate med hendene.

spisematz1-1960760-12-1454528797842

Til tross for at begge har studert religionshistorie kan vi ikke så mye om jødisk tradisjon. Vet du noe om matzah som vi ikke har nevnt setter vi stor pris på kommentarer.

Gi oss gjerne tips om andre religiøse retter vi kan lage!

Besøk Kaayne og Annikens hjemmeside Nasjonalgastro.blogg.no, hvor de gradvis arbeider seg gjennom verdens nasjonalretter, og nå også religiøse høytidsmåltider. De har også en egen YouTube-kanal, og er dessuten å finne både på Facebook og Instagram.

Religioner.no-lenker: 

 , , , ,