Mat

Treretters gresskarmeny til halloween-feiringen

livsho      |      29/10/2013

Halloween er for mange nordmenn mer kjent for knask eller knep og skumle kostymer enn for maten. Det er likevel ingen grunn til ikke å la feiringen bli en opplevelse også for smaksløkene. 

Av Liv Silva Holmesland

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Oktober-måneden forbinder mange i Norge i dag med halloween. Siden begynnelsen av 2000-tallet har vi gradvis latt denne skikken komme inn i våre hjem, og i dag er det få småbarnsforeldre som ikke har satt av kvelden den 31. oktober til å tusle rundt i nabolaget med ungene, og følge med ungene når de ringer på hos naboer og tigger om godteri. ”Knask eller knep” roper ungene i det naboene åpner opp døren.

De av oss som synes denne nyinnbrakte skikken lyser en mørk og kald oktoberkveld, har selvfølgelig kjøpt inn store mengder godteri og deler det rikelig ut. I fjor satt jeg igjen med en svær bolle med godteri da ingen barn ringte på hos meg. Jeg ble selvfølgelig svært skuffet og måtte tilslutt løpe ut og jage etter skumle små vampyrer, hekser og spøkelser og nærmest tvinge på dem mer godteri i allerede overfylte godteribøtter og mette godterimager.

Halloween-feiringen er en relativt ny tradisjon her til lands. Vi har importert den fra USA, men den katolske allehelgenersdag som feiringen bygger på, er selvfølgelig langt eldre. De skumle klærne skal skremme bort mørke krefter, mens gresskaret representerer avlingen, fordi halloween finner sted på høsten. Når man kombinerer disse to får man veldig skumle gresskar. Denne grønnsaken egner seg til mer enn skremmende pynt, og vi har laget noen spennende retter du kan diske opp med dersom du er en av oss som har trykket denne feiringen til ditt bryst.

Forretten er en gresskarsuppe, og er kanskje den retten flest av oss er kjent med. Det finnes utallige oppskrifter på gresskarsupper på nettet. Her følger en med litt thailandsk preg med chili, ingefær og koriander.

Hovedretten, en gresskargryte med reker, er inspirert av en nordøst-brasiliansk rett som heter “bobó de abóbora com camarão”, med afrikanske impulser. Den består av en gresskarpuré med reker. Det er også mulig å tilsette annen sjømat, om man ønsker å variere. Ettersom retten har et høstpreg passer det godt med en tung, smakfull rødvin til.

Har du ennå ikke gått lei av gresskar, kan du avslutte “treretteren” med en gresskarpai. I Norge er vi ikke så vant med å få denne desserten. I USA derimot er gresskarpaien fast inventar på buffetbordet i forbindelse med thanksgiving. I fjor fikk Religioner.no lov til å delta på en thanksgiving feiring i den amerikanske kirken på Frogner. Vi ble raskt inneforstått med at det blir ingen thanksgiving uten å spise seg ordentlig mett på gresskarpai.  Denne paien har et herlig preg av julekrydder, som kanel og malt ingefær, og jeg tror nok den også kunne egnet seg godt som en julekake i Norge. Den er ihvertfall mektig nok.

Oppskrifter:

 Religioner.no lenker: 

 

 , , , , ,