Aktuelt

Operasjon Askeladd: Mange er åpne om at de vil skyte innvandrere og muslimer

religioner      |      01/08/2020

Siden 2012 har facebooksiden Operasjon Askeladd delt skjermbilder av rasistiske og antisemittiske ytringer publisert på sosiale medier. I dette intervjuet kan du høre primus motor i prosjektet, Kjetil Hope, fortelle om hvorfor de gjør dette og hva de håper å oppnå med det. 

Av Ram Gupta

Drapet på George Floyd i USA har ført til en omfattende rasismedebatt også i Norge.  Facebooksiden Operasjon Askeladd har vært opptatt av å synliggjøre og bekjempe rasisme, antisemittisme og hat mot religiøse minoriteter helt siden 2012.

Metoden de har brukt er omstridt. De har infiltrert lukkede grupper på sosiale medier og tatt skjermbilder av hatefulle ytringer de finner der. Disse blir publisert på facebooksiden deres.

Siden har tusenvis av følgere, men også kritikere. Enkelte har omtalt dette som en form for digital gapestokk. Andre har kritisert gruppen for at de har holdt seg anonyme.

Anonymitetens dager er imidlertid over. Samfunnsdebattant og blogger, Kjetil Hope, har stått frem som primus motor bak prosjektet. Hvorfor har han valgt å gjøre det?

– Det er fordi det er litt trygt i lengden å gjemme seg bak et alias. Og samtidig er det jo veldig mange som opplever hat hele tiden. Det føles veldig feil at jeg skal slippe unna når de, hver eneste dag, kjenner på det hatet.

Mener Hope at det blir mer eller mindre rasisme, antisemittisme og hat på nett?

– Det er litt vanskelig å vurdere, men jeg ser jo at det er mange som nå faktisk er åpne om at de vil skyte innvandrere og muslimer sier Hope.

– Nå har jeg ikke akkurat analysert hvor mye det var før sammenlignet med nå, men det har nok alltid vært der – hatet.

Se hele intervjuet i videoen ovenfor. Les vårt første intervju med Operasjon Askeladd her: Operasjon Askeladd –  Facebooks trolljegere.