Aktuelt

Organtyverier – en seiglivet myte?

religioner      |      07/07/2016

NRK meldte nylig at menneskesmuglere fjerner og selger organene til flyktninger som ikke kan betale for seg. Ellers dukker ofte anklager om organtyverier opp i forbindelse med væpnede konflikter. Myter eller fakta?

Av John Færseth

Dr._Ehtuish_Preforming_An_Organ_Transplant.

Organtransplantasjon. Foto: Wikimedia Commons.

«Den islamske staten» er foreløpig siste regime som har blitt beskyldt for å stjele organer og selge dem på det illegale markedet. Det kan være grunn til å være skeptisk til denne anklagen, som har dukket opp i de fleste konflikter de siste årtiene.

I 2008 slapp tidligere sjefsanklager for krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia Carla Del Ponte en bombe av en anklage. I følge Del Ponte skulle den kosovoalbanske geriljaen UCK ha fraktet hundrevis av serbiske krigsfanger over fjellet til Albania under konflikten i 1998-99. Her ble de drept i et gårdshus i landsbyen Burrel, før organene deres ble fjernet og sendt ut av landet i tyrkiskregistrerte biler for salg på det illegale transplantasjonsmarkedet.

Etterforskere som oppsøkte huset fant ganske riktig spor av blod, og en huseier som kom med flere motstridende forklaringer på hva det stammet fra. Serbisk politi og media toppet det hele da de fant en tidligere UCK-soldat som fortalte hvordan han personlig hadde skåret hjertet ut av en levende, fortsatt bevisst serbisk fange, med en saks laget av to bajonetter.

En rykende pistol, skulle man tro. Syv år senere har likevel ingen blitt dømt. Dessverre – eller heldigvis – var det flere problemer med historien: Fjerning av organer til transplantasjon er en kompleks operasjon, som krever trente kirurger, sterile forhold og skikkelig redskap – ikke geriljasoldater med hjemmelagd bajonettsaks i et gårdshus. Organene må også settes inn i den nye kroppen så raskt som mulig, senest tre-fire timer når det gjelder hjerter, slik at det er vanskelig å frakte dem særlig langt. Og til tross for påstander om flere hundre serbere begravet i nærheten av huset, har man ikke funnet levninger etter noen av dem. Journalisten Nicholas Schmidle fant senere ut at «soldaten» som fortalte om den makabre operasjonen hadde sittet i et tysk fengsel for narkotikahandel da handlingene skulle ha skjedd.

Omtrent et år senere kom den svenske journalisten Donald Boström med like alvorlige påstander fra et annet konfliktområde. Ifølge Boström hadde den israelske hæren systematisk bortført unge palestinere og fjernet organer før de ble drept, som del av en sammensvergelse i regi av amerikanske rabbinere. Heller ikke en historie som har latt seg bevise, og som ser ut til å ha være kokt sammen av rykter, spekulasjoner og en rekke saker uten sammenheng med hverandre.

«De spiser barn»

Mens Boströms historie har blitt sammenlignet med gamle forestillinger om jødiske ritualmord, er det ikke sikkert vi behøver å trekke inn antisemittisme akkurat her. En bedre parallell er kanskje anklagen om at «de spiser barn» som har blitt rettet mot alt fra de første kristne til jøder og latinamerikanske kommunister, eller forestillingene om hemmelige nettverk av barneofrende satanister. Beskyldninger om organtyverier ser rett og slett ut til å ha blitt et fast innslag i moderne konflikter, spesielt når en av partene defineres som «onde».

Med tanke på det velfortjent dårlige ryktet Daesh eller den islamske staten har i dag, er det naturlig at de har blitt den foreløpig siste på listen over anklagede slik den britiske avisen Daily Mail hevdet før jul 2015.

Daesh er utvilsomt i stand til å begå store grusomheter. Men på bakgrunn av det vi altså vet fra tidligere kan det være grunn til å være skeptiske her til det motsatte er bevist, ikke minst fordi Daily Mail nylig også hevdet at Daesh tillot drap på funksjonshemmede spedbarn, en påstand som raskt ble avlivet av nettstedet Snopes.

Virkelighetens organhandel

Del Pontes anklager ble avvist av EULEX, den europeiske politienheten i Kosovo, som mente de trakk oppmerksomhet fra virkelige krigsforbrytelser. Derimot ble fem kosovoalbanske leger i 2013 dømt for å ha fjernet nyrer fra tretti personer fra Russland, Tyrkia, Moldova og Kasakhstan. Noen av donorene fikk penger for nyrene, mens andre ble lurt.

Fattige mennesker lokkes i dag til selge «overflødige» organer til rike vesteuropeere og amerikanere og reduserer dermed potensielt sin egen livskvalitet og livslengde kraftig i håp om å gi seg selv og familien et bedre liv. Mindre alvorlig enn organiserte drapsringer, kanskje, men i motsetning til dem et problem fra den virkelige verden som lett havner i skyggen av spekulative «organdrap».

Religioner.no-lenker:

Lenker:

 

 , , , , ,