Aktuelt

Paven fortalte norskevits

religioner      |      22/02/2020

Ministranter fra St. Olavs domkirke på pilegrimsreise i Roma ble overrasket da pave Frans kom bort til dem. Enda større ble overraskelsen da paven dro en norskevits. 

Av Kai Erik Westergaard

Sogneprest i St. Olav katolske domkirke i Oslo, Pål Bratbak, har vært med menighetens ministranter i Roma denne uken. På onsdag var de i Vatikanet under pavens offisielle audiens. Å få se paven er naturligvis stort. Nordmennene skulle derimot få oppleve langt mer enn det.

Pater Pål Bratbak beskriver det som skjedde etter audiensen til Katolsk.no:

– Vi satt ganske langt frem, og etter audiensen tenkte vi at «nå henger vi litt rundt og kikker på dem paven går rundt og hilser på». Så kom én av disse folkene som styrer showet der nede og pekte på oss. Han vinket oss frem, stilte oss opp på to rekker og sa: «Nå kommer paven snart.» Det var mildt sagt litt overraskende.

Paven kom og håndhilste på hver og en av dem, og dro deretter en norskevits:

– Er det sant at deres landsmenn og -kvinner i Nord-Norge kjøper kjøleskap for å varme seg?

Pater Bratbak forteller at han ikke forstod vitsen, kanskje fordi han med egne ord «ble litt starstruck».

Bratbak og ministrantene fikk vitsen oversatt, men forstod fremdeles ikke poenget. Paven klarte imidlertid selv å forklare dem meningen med vitsen.

– Pave Frans spurte deretter om hvor kaldt det var i Nord-Norge nå – og om det ikke var varmere i et kjøleskap. Da gikk det opp for meg, så kom latteren, forteller Bratbak til Katolsk.no.

En vits er normalt ikke like fornøyelig når man må få den forklart, men gitt at avsenderen er den han er var nok dette et unntak fra regelen. Som pater Bratbak sier til Katolsk.no:

– Han er stedfortreder for Kristus på jord, og plutselig står han der og smiler og forteller en vits!

Les mer på Katolsk.no.

Religioner.no-lenker: 

 , , , , , , ,