Tro og tabu

Onaniens religionshistorie

religioner      |      29/11/2017

Onani er noe alle kjenner til, men de færreste snakker høyt om. Vi har sett nærmere på denne seksuelle praksisen og hvordan religionene har forholdt seg til den opp igjennom historien.

Av Eliana Hercz, Maryam Trine Skogen, Hans Olav Arnesen og Kai Erik Westergaard

Begrepet onani ble først lansert i det attende århundre, i forbindelse med utgivelsen av litteratur som advarte mot de mange skadelige virkningene på såvel kropp som sjel av å tilfredsstille seg selv seksuelt. Spesielt for unge menn.

Den bibelske myten begrepet onani er hentet fra er likevel adskillig eldre. Hvor mange nordmenn kjenner til den bibelske skikkelsen Onan, og tragedien som rammet ham fordi han spilte sin sæd til jorden?

Det bestemte Maryam Trine Skogen og Eliana Hercz seg for å finne ut av. De tok turen til Vigelandsparken i Oslo for å spørre folk om de visste hvem Onan var, og hva de trodde de ulike religionene mener om onani.

Fortellingen om Onan synes å ha gått i glemmeboken hos mange. Er du også en av dem som trenger en liten oppfriskning av bibelkunnskapene dine? I så fall kan du få en rask gjennomgang av fortellingen om Onan i denne korte informasjonsvideoen.

Selv om Onan har gitt navn til onani, som i dag er synonymt med masturbasjon, var det altså ikke onanering Gud straffet ham for. Istedet bedrev han avbrutt samleie med sin svigerinne Tamar. Men hvorfor ble dette ansett som så alvorlig at Onan måtte bøte med livet?

Professor Gard Granerød ved Det teologiske menighetsfakultetet i Oslo gir oss en kort gjennomgang av hvordan Onans synd har blitt betraktet til ulike tider.

Allerede i bibelsk tid og blant kirkefedrene i antikken var det altså ulike oppfatninger om hva Onans synd egentlig bestod av. Være seg drap på ufødte barn som sæden ifølge datidens oppfatning rommet, eller en forsømmelse av sine plikter ovenfor familien gjennom det såkalte svogerekteskapet.

Onani er imidlertid et universelt fenomen, som man finner over hele verden. Det er derfor ikke bare jøder og kristne som har vært nødt til å forholde seg til dette. Hva mener andre religioner om onani?

Det kan du høre professor i religionshistorie ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO, Dag Endsjø, fortelle mer om i videoen nedenfor. Endsjø forteller også om ulike tiltak man har satt i verk for å berge unge menn fra denne syndens fristelser.

Ifølge Dag Endsjø er onani dermed et eksempel på at en mannlig seksuell praksis i visse tilfeller kan anses som mer problematisk enn sitt kvinnelige motstykke. Ofte er det motsatt.

Enkeltklippene i denne artikkelen er smakebiter på en potensiell ny Religioner.no-serie som vi ønsker å lansere i 2018. Serien har fått navnet Tro og tabu. Her vil Eliana Hercz og Maryam Trine Skogen ta et nærmere blikk på religionenes intimsoner. Gjennom å snakke med forskere, livssynsrepresentanter og lekfolk med ulik trosbakgrunn vil de utforske spørsmål knyttet til sosiale relasjoner, kjønn, kjærlighet og kroppslighet.

Tro og tabu-serien blir noe ganske annet enn det Religioner.no har produsert tidligere, og derfor vil vi svært gjerne få tilbakemeldinger på konseptet fra våre lesere. Er dette en type innhold du ønsker mer av på Religioner.no så kan du vise det ved å like, dele og/eller gi oss tilbakemeldinger i kommentarfeltet.

Religioner.no-lenker:

 , , , , , , , , , , , , ,