Aktuelt

Ukrainsk prest arrestert for spionasje

religioner      |      25/02/2022

En mann arrestert for spionasje er identifisert som prest i den Moskva-tro ukrainsk-ortodokse kirken. Vil det øke spenningen mellom de ortodokse kirkene i Ukraina?

Av Silje Jeanett Skogvang

Denne bildekrusellen krever javaskript.

En mann med spionutstyr ble anholdt utenfor Hostomel flyplass, nordvest for Ukrainas hovedstad, Kyiv, ifølge News.Liga.Net.

I seg selv er ikke dette oppsiktsvekkende, men mannen er visstnok identifisert som en ukrainsk-ortodoks prest i den Moskva-tro kirken.

Måten det ble gjort på var å benytte seg av ansiktsgjenkjenningsprogramvare, ifølge organisasjonen Bellingcat som informerer om dette på Twitter.

 

UKP-MP, den ukrainsk-ortodokse kirken som er underlagt patriarken i Moskva, er i en krevende posisjon etter invasjonen. Hva vil det innebære dersom det blir endelig bekreftet at en av prestene har spionert på vegne av Russland?

–  Akkurat nå vil det nok ikke få noen følger. Ukrainere er mer opptatt av at russiske tropper nå beveger seg mot hovedstaden Kyiv. Men det er klart at dersom dette stemmer, vil det være nok et element som gjør det umulig for UOK-MP å overleve som et underbruk av Den russisk-ortodokse kirke i Ukraina, forklarer Alexander Tymczuk. dr. philos med spesialisering på ukrainske samfunnsforhold.

 , , , ,