Aktuelt

Bibelsalgsuksess vekker oppsikt i utlandet

Religioner       |      04/01/2012

 

Av Hans Olav Arnesen20151019_201457

Den nye bibeloversettelsen har overgått alle salgsforventninger. Dette har ikke gått upåaktet hen,
heller ikke i utlandet. Den liberale engelske avisen, The Guardian, dekker denne nyheten i en artikkel med tittelen: “Bible becomes 2011 bestseller in Norway”. Mens den engelske toppselgerlisten er preget av kokebøker og sjekketips, så er altså dens norske motstykke toppet av noe så uromantisk og kjøkkenunyttig som Bibelen.

Ikke bare topper Bibelen toppselgerlisten, men da den kom ut overnattet folk utenfor bokhandlerne, slik man i England har hatt for vane å gjøre før utgivelsen av en ny Harry Potter bok. Også Daily Mail har notert seg denne, for dem, kuriøse parallellen. Men hvordan forklarer man denne suksessen? The Guardian, som hadde en svært omfattende dekning av terrorhandlingene i Oslo og på Utøya, undrer seg om det kan være noen sammenheng mellom dette nasjonale traumet og det imponerende bibelsalget? Nei, mener Stine Smemo Strachan, som uttaler seg på vegne av Det norske bibelselskapet. Istedet vektlegger hun den nye bibelutgavens lesbarhet. The Guardian skriver nemlig også om hvordan den nye norske Bibelen, som er oversatt direkte fra hebraisk og gresk, også har blitt bearbeidet av skjønnlitterære forfattere og dramatikere som Jan Ove Knausgård og Jon Fosse, med det formål å gjøre den mer lesevennlig.

En av The Guardians lesere synes imidlertid å være noe skuffet over de bibelbegeistrede nordmennene, og han skriver i en kommentar til artikkelen:

“Dette er triste nyheter. All den flotte litteraturen som er tilgjengelig og så velger de Bibelen. Patetisk!”

Nå kunne det jo tenkes at denne kritiske leseren hadde rett. Kanskje var det mange som ble skuffet over å få Bibelen i julegave i år?

Nei. Ifølge Dagen, som har gjort en ringerunde til forhandlere i de store byene, så er det få som har kommet for å bytte julegavebibler. I Oslo har man stort sett kommet for å bytte sin nye Bibel til en annen farge eller utgave. I Kristiansand er det en annen salgssuksess folk ønsker å bytte, nemlig “Hel ved” av Lars Mytting. Kanskje bytter de den mot Bibelen?

Religioner.no lenker

Lenker: 

 , , ,