Aktuelt

Norske hedninger tar avstand fra moskémassemorderens Valhall-hilsen

religioner      |      30/03/2019

Den australske terroristen som myrdet femti menn, kvinner og barn i to moskeer i New Zealand erklærte at han skulle til Valhall. Det opprører norske hedninger.

Av Hans Olav Arnesen

Både ny- og gammelnazister har benyttet seg av hedenske symboler i sin propagandavirksomhet.

I en hilsen på facebook skrev massemorderen fra Christchurch-angrepene: «Goodbye, god bless you all and I will see you in Valhalla».

En slik referanse til førkristen, nordisk religion er ikke noe nytt i høyreekstreme kretser. Symboler fra førkristen tid blir hyppig benyttet av ekstremister på den ytterste høyrefløyen.

Det er kan hende ikke til å undres over da også «gammelnazistene» i NSDAP var opptatt av gammel germansk og nordisk religion, og lånte flittig derfra til sine egne formål.

Tar sterk avstand fra ekstremisters bruk av norrøne symboler

Da Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn arrangerte en solidaritetsaksjon utenfor ICC-moskeen på Grønland med emneknaggen #tryggibønn, var også hedningen Jane Skjoldli fra Åsatrufellesskap Bifrost tilstede.

Hun var der for å vise solidaritet med muslimene, men hun var også sint og opprørt fordi terroristen hadde referert til Valhall.

Vi ønsker ikke, og tar fullstendig avstand fra, all symbolbruk som brukes til oppfordring til vold og hat.

Tar avstand fra all politisering av norrøne symboler

Ivar Lindtvet Hille fra Forn Sed Norge er også opprørt over at høyreekstreme benytter seg av norrøne symboler.

Jeg tar avstand fra alle ekstreme gruppers bruk av norrøne symboler. I Forn Sed mener vi at norrøne symboler ikke skal brukes politisk i noen sammenhenger.

Lindtvet Hille påpeker at han i denne sammenhengen uttaler seg på vegne av seg selv og ikke Forn Sed Norge, men FSN har også tidligere gått ut i media og fordømt høyreekstremisters misbruk av norrøne symboler.

Vil du høre mer om Forn Sed Norges symboler kan du høre Lindtvet Hille fortelle mer om det i videoen ovenfor. Du kan også besøke Uenighetens fellesskap-arkivet for mer informasjon om Forn Sed Norge og andre paganistiske livssynssamfunn.

Religioner.no-lenker: 

 , , , , , , , , , , , ,