Aktuelt

Unity-senteret er dødt. Lenge leve Unity-skipet?

religioner      |      30/05/2018

Oslos, og kanskje hele Norges alternative senter, ble lagt ned første mai, men håpet om å finne et nytt samlingssted for det alternative Oslo lever i beste velgående. 

Av Kai Erik Westergaard

Unity-senter huset livssynsorganisasjonen Holistisk forbund, en paraplyorganisasjon for nyreligiøse og alternative. I tillegg var det over femti alternativterapeuter på huset.  Her kunne man få alt fra kraniosakral terapi, psykosyntese, runehealing og mer konvensjonelle alternative behandlinger som homeopati og healing. Mange har også vært innom senteret som deltakere i de tallrike kursene som har blitt holdt der opp igjennom årene.

Senteret feiret ti år i 2013, og hadde dermed drevet i nesten femten år før kroken ble satt på døren første mai i år.

Einar Sørbye

Årsaken til nedleggelsen er at utleier sa opp femårskontrakten på grunn av et ønske om å pusse opp gården. Dermed mistet Oslo sitt størst samlingspunkt for nyreligiøsitet og alternativ medisin. Vi har tatt kontakt med Einar Sørbye som er senterleder for å høre hva hans tanker om nedleggelsen er.

Hva tror du Norge og Oslo mister nå som Unity-senteret er lagt ned?

– Unity-senter hadde blitt en oase for de som var interessert i selvutvikling, spiritualitet og åndelig utvikling, uansett om man var interessert i en form for religion, eller var fritenker. For de som drev med Holistisk/naturlig medisin var det også et fristed. Man kunne utføre sin terapiform sammen med mange kollegaer som var villige til samarbeid og positive til metodene.

Sørbye presterer ikke desto mindre å se noen lyspunkter ved nedleggelsen.

– Senteret ble en møteplass for både kursholdere, terapeuter, klienter og gjester fra inn og utland. Mange gode dialoger og diskusjoner ble det også. Nå mister vi denne oasen, med det måtte føre med seg, men fordelene er at de gode vibbene blir spredt rundt i byen.

Har dere funnet, eller har dere planer om å finne et nytt lokale?

– Mange av terapeutene har funnet seg rom i Møllergt.37 men det blir ikke noe senter der. Ellers sitter noen på gjerdet og venter på noe nytt, andre har funnet seg rom sammen med andre terapeuter.

Et flytende Unity-senter?

Sørbye kan imidlertid fortelle at de har noen riktig spenstige planer for et nytt alternativt samlingssted. Denne gangen på vannet.

– Vi jobber som dere kanskje vet med et litt spesielt prosjekt. Vi har på hånda en liten, nyrestaurert cruisebåt på 138 lugarer. Problemet er å få kaiplass i Oslo. De som driver havna i Oslo er foreløpig ikke veldig begeistret.

Det nye, flytende senteret vil betjene mange av de samme behovene som det gamle Unity-senteret dekket.

– Båten kan brukes til hotell/vandrerhjem, terapivirksomhet, restaurant og mange typer arrangementer i sceneområdet. Vi har for tiden en søknad inne til behandling hos Havnesjefen/bymiljøetaten.

Hvis dere får flyttet til cruisebåten, vil resten av Norge også få mulighet til å benytte seg av noen av senterets behandlere?

– Klart, dette blir for hvem som helst, men meningen er at båten skal ligge stille ved kai. Da helst i Oslo. Det blir da et nytt møtested for de som mistet Unity-senter, og nye grupper. Vi får båten relativt rimelig og regner da med et overskudd til å drive mer profesjonelt og drive frem spennende prosjekter.

Holistisk forbund: Unity-senteret var en berikelse av livssyns-Norge

Patrik Swanström

Unity-senterets livssynsorganisasjon, Holistisk forbund er én av de som har flyttet til Møllergata. Nyreligiøsitet og det alternative er et fenomen som det ofte kan være litt vanskelig å få skikkelig grep om. På Unity-senteret så man mye av det mangfoldet som preger nyreligiøsiteten.

Vi tok kontakt med organisasjonssekretær i Holistisk forbund, Patrik Swanström, for å høre hva han tror Unity-senteret har betydd for livssyns-Norge.

– Jeg tror at Unity senteret har vært en viktig arena for å presentere ulike forestillinger i forhold til tro og livssyn. Jeg tror at mangfoldet som har blitt representert har beriket mangfoldet i livssyns Norge. Et fristed for ulike forestillinger rett og slett.

Hva tror du livssyns-Oslo og -Norge har mistet nå som senteret er lagt ned?

– Jeg tror at Norge nå mister en viktig plattform hvor det har vært lav terskel for å komme inn og frem. Dette er et tap for Oslo. Vanskelig å se for seg at noen andre tar på seg jobben med å bygge opp en slik plattform igjen. Dette har også vært en arena hvor vi og andre foreninger har hatt en måte å samles på og arrangere møter. Så ja, noe går tapt.

Unity-senteret er nå altså historie, men kanskje får hovedstaden et nytt, flytende nyreligiøst senter? Det skal Religioner.no naturligvis følge med på.

Religioner.no lenker: