Meninger

Da han møtte henne

religioner      |      26/10/2013

I denne månedens innlegg deler Lill May sine tanker om kjærlighet, ekteskap og kjønnsforskjeller, sett fra et kristent perspektiv.

Av Lill May Vestly

Kopi-av-Lill-May-Vestly.foto_.HansOlavArnesen.JPG-276x300

Før det fantes stevnemøter og skilsmisseadvokater, skapte Gud våre første foreldre og førte dem sammen. For Eva var det en stor dag. Hun hadde akkurat blitt skapt, truffet Gud og var naken på vei til sin første date og bryllup. Da Adam fikk se sin kone for første gang, ble han overveldet, og ytret de første menneskeordene som er nedtegnet i historien. Han responderte på Evas skjønnhet med en poetisk kjærlighetssang hvor han kalte henne ”kvinne”.

Gud fant altså opp kjønnsforskjellene. Han tenkte at vi skulle utfylle hverandre og bli en fullkommen enhet. Og hengi oss til en gjensidig avhengighet, og et så intimt fellesskap; fysisk, emosjonelt, mentalt og åndelig, at ingenting ville skille oss.

Boken Høysangen i Bibelen forteller fritt om de herligste fornøyelser, og nevner kyssing, erotisk massasje, stripping, stimulering og mye mer for den interesserte.

Han ønsket at vi skulle elske hverandre med en tålmodig, velvillig kjærlighet som ikke krenker, ikke søker sitt eget, ikke er oppfarende eller gjemmer på det onde, og elske med en kjærlighet som har sin glede i sannhet, som utholder alt, tror alt, håper alt og tåler alt. Suksessformelen var at de skulle være hverandres beste venn; bruke tid sammen, leve sammen, skape minner, være en god lytter, ta vare på hverandre, tenke lange linjer og bli gamle sammen.

(Hvis du er misfornøyd med hvordan Gud har skapt din partner, så ring inn en klage til nærmeste prest eller ta en skikkelig alvorsprat med Gud ut i lufta. Han vil gjerne høre din side av saken!)

Gud tenkte videre at vi skulle være likeverdige. Derfor er ikke hun viktigere enn han, slik ekstremfeminismen propaganderer, og han er ikke bedre enn hun, slik mannsjåvinister og det steingamle, tradisjonelle patriarkatet har ment. Likestilte rettigheter på alle områder er rettferdig. Og kjønnsaspektet må få like mye aksept og respekt som det generelt fellesmenneskelige i oss begge.

Gud moret seg stort da han fant opp de individuelle forskjellene, svingte med skaperstaven og drysset vilt rundt seg med skjønnhet, følelser, tanker, fornuft, talenter, vilje og ulike kjærlighetsspråk, i uendelige blandingsforhold.

Til slutt puttet Han alt sammen inn i en modell han kalte for ekteskap. Og så ga han det nygifte paret en bryllupsgave som het sex. Den skulle de nyte, hegne om, forvalte og dele til Guds ære og deres gagn. Boken Høysangen i Bibelen forteller fritt om de herligste fornøyelser, og nevner kyssing, erotisk massasje, stripping, stimulering og mye mer for den interesserte. Han ønsket at vi skulle boltre oss i livet og fryde oss fordomsfritt over vår forskjellighet og seksualitet. Og mens de to heldige var forent på det dypeste plan, ble de gitt det store mysterium å unnfange barn! Som den beste ramme rundt barnet skulle ekteskapet være et ledd i en kjede av slekter som kommer og går fra Eva til evighet. Det skulle være noe enda mer enn forelskelse og kjærlighet; en stand, et embete og en paktsavtale om å handle til det beste for den vi elsker.

Ekteskapet er den beste modell og ramme for kjærligheten, seksualitet, familieliv og barn.

Men ikke lenge etter blir Guds perfekte og kjærlighetsfulle skaperordning forstyrret av syndefallet. Adam og Eva spiser et eple av det ene treet i Edens hage som de ikke får røre. Da forandres forholdet mellom kvinne og mann for alltid; de er ikke lengre lik Gud, og atskiller seg fra Gud og hverandre. De blir plutselig klar over at de er nakne og begynner å skamme seg, og dekker seg til og gjemmer seg i buskene. Følgen av Guds dom er lidelse og kamp mot kaoskreftene – som man er kalt til å kjempe mot, med Bibelen som rettesnor.

Ekteskapet har siden den gang huset milliarder av par. Det begynner med to kjærlighetsberusede sjeler og bryllupsdag, fortsetter som en romantisk reise en liten stund og ender i kjip, grei eller lykkelig hverdag, til døden skiller dere ad, eller den ene skiller seg fra den andre.

Vi går alle inn i ekteskapet med vaner, hemmeligheter og forutinntatte holdninger, som må lukes vekk etter hvert. Mange stiller opp med en bakgrunn som har ribbet dem for selvfølelse og påført dem blåmerker på sjelen. De heldige har hatt gode rollemodeller hjemme, og er trygg nok i seg selv til å møte den andre med åpenhet og respekt.

Dagens samlivsproblemer har veldig godt av noen etiske skråblikk fra troende. Man behøver ikke å stå i et personlig forhold til Gud for å anerkjenne de filosofiske og eksistensielle rikdommer kristendommen har gitt oss. Ekteskapet er den beste modell og ramme for kjærligheten, seksualitet, familieliv og barn. Det vet de som har levd et langt og godt ekteskap sammen – og det vet vi som har opplevd skilsmisse både én og flere ganger, om vi er kristne eller ikke.

Hvis vi ønsker å ta livet på alvor, så har vi ikke råd til å la være å få til kjærlighetslivet til det annet kjønn. Ekteskapet er for langdistanseløpere. Vilje er kjærlighetens innerste bestanddel. Gå på skattejakt i ekteskapet og hold fast! Det er dette som er lykke!

Lill May Vestly er 37 år, trebarnsmor, fostermor, skribent, foredragsholder og meningsleverandør til den offentlige verdipolitiske debatten. Hun ble nylig kristen, og vi skal følge hennes første, famlende steg sammen med Gud. Hennes tanker og opplevelser kommer i poesiform, kronikkform, personlige betroelser og objektive betraktninger. Helt ærlig fra en nyfødt babykristen!

Les mer av Lill May Vestly:

 , , , , ,