Aktuelt

Kan livet ha mening uten døden?

religioner      |      15/01/2018

Kanskje knekker vi en dag koden for fysisk “udødelighet”, men hvordan vil egentlig livet bli uten døden? Er det mulig å fylle et “evig” liv med mening?

Av Hans Olav Arnesen og Kai Erik Westergaard

Det arbeides på spreng for å kurere alderdom og drømmen om “evig” liv er mer levende enn noensinne. Hva vil konsekvensene bli dersom denne drømmen går i oppfyllelse? Hvordan fyller man et endeløst antall dager med mening?

Dette er spørsmål professor i sosialmedisin Per Fugelli og professor i religionshistorie ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO, Dag Endsjø, diskuterer i denne episoden av Livet, døden og udødeligheten.

Det var enklere å dø da Gud var her

Begge er opptatt av døden som en viktig ramme for livet. Endsjø mener dessuten at det er mer enn kroppen som eldes etter hvert som årene går. Trolig vil det bli noen ganske livstrøtte gamle mennesker i de unge kroppene med tiden.

– Hva skal de fylle dagene med? Selvfølgelig er det gøy å dra på pakketurer til Usbekistan og Mosambik, i hvert fall i en del år, men det kan sikkert også bli kjedelig etter hvert.

Både Endsjø og Fugelli mener at religionens tilbaketrekning er med på å forklare hvorfor vi har blitt så opptatt av å klamre oss til dette livet.

– Jeg innbiller meg at det for mange av oss var enklere å dø da Gud var her, sier Fugelli.

Endsjø er enig.

– For fem hundre år siden visste alle at de i hvert fall hadde mulighet til fysisk udødelighet. Hvis de bare hadde skikket seg vel. Kanskje sjelen måtte noen år i skjærsilden, men før eller siden ville Jesus komme tilbake og Gud ville samle sammen de små bitene som en gang hadde vært oss, og gi oss udødelig liv. hvis ikke vi da var fullstendig ukristelige.

Tanken om fysisk udødelighet ble med tiden erstattet av forestillingen om at kun sjelen levde videre. I vår tid er også denne forestillingen truet av det veldige gjennombruddet til det naturvitenskapelige verdensbildet, og svært mange tror ikke lenger at det venter oss noe liv etter døden, verken for sjel eller legeme.

Se alle episodene av Livet, døden og udødeligheten:

Opptaket ble gjort våren 2017. Fugelli hadde hatt et hjerteinfarkt kort tid i forveien. At han likevel gjennomførte denne samtalen med Endsjø sier mye om hans sterke vilje, utholdenhet og formidlingstrang. 

Religioner.no-lenker:

 , , , , , ,